Miksi en tee ”kato jos siitä löytyy jotain muutakin vikaa” -korjauksia?

Monesti asiakkaat tuovat pyöränsä korjattavaksi, koska takarengas on puhjennut tai jarrut vinkuvat. Lupaan korjata tämän vian.

Lähtiessään asiakas huikkaa: ”ja kato jos siitä löytyy jotain muutakin vikaa”.

Tämä on fillarinkorjaajalle mahdoton paikka.

  1. Ensinnäkään pyörän muita vikoja ei löydy vain ”kattomalla”. Pyörän toiminnot pitää testata korjaustelineessä, renkaat on tarkistettava ja mahdolliset vääntyneet osat täytyy havaita. Tämä kaikki vie aikaa, ja jos osia menee vaihtoon, työtunteja kertyy lisää.
  2. Toisekseen asiakkaan pitää saada tietää korjaustyön lopullinen hinta edes suunnilleen. En voi mitenkään ennustaa, mitä ”kattominen” tulee maksamaan, enkä halua tuottaa ikävää yllätystä isolla laskulla.

Niinpä en suostu tekemään ”kato jos siitä löytyy jotain muutakin vikaa” -korjauksia.

Tämä työ on oikealta nimeltään ensihuolto, keväthuolto tai perushuolto. Huoltoon kuuluu kaikki tuo tarkistus ja rikkinäisten osien vaihto.

Soita 050 576 7641, ja sovitaan kunnon huolto. Sen sijaan ”kattominen” on asia, johon petyt taatusti.

Hämeenlinna on fillarikaupunki

Keväthuoltojen sesonki on taas parhaimmillaan. Olen viime päivinä nähnyt enemmän polkupyöriä kuin perhettä, mutta se on varma kevään merkki.

Ilo huomata, kuinka paljon hämeenlinnalaiset polkupyöräilevät. Täällä on kyllä upeat rantareitit ja mahtavat maisemat.

Jos kaipaat omalle pyörällesi huoltoa, niin soita 050 576 7641. Tulen hakemaan pyörän ja palautan sen huollettuna.

Piilokuva: etsi polkupyörien joukosta hallitunkki.

Piilokuva: etsi pyörien seasta hallitunkki.

Kuu keväthuollosta kesään

Keväthuoltojen sesonki on taas lähtenyt käyntiin täällä Hämeenlinnassa. Paraikaa työn alla on Inseran 21-vaihteinen maastopyörä, joka on hyvässä kunnossa ikäisekseen.

Inserasta laitan vaihteet ja jarrut kuntoon, ja lisäksi keskiövaihtaja ja vaihdevipu menevät vaihtoon. Tällä kelpaa polkea terasseille, kunhan rajoitukset taas saadaan purettua.

Jos tarvitset omalle pyörällesi huoltoa täällä Hämeenlinnassa, soita 050 576 7641, niin tulen hakemaan pyörän korjattavaksi.

Honda Civic sai takajarrusatulan

Asiakkaan Honda oli alkanut reistata. Kun jarrua painoi, oikeasta takapyörästä nousi savu. Sellainen käry ei kuulunut aivan normaaliin proseduuriin, joten auto tuotiin minulle katsottavaksi.

Syyllinen löytyi helposti: takajarrun jarrusatula oli jumissa, joten jarru laahasi koko ajan kiinni. Ei muuta kuin varaosia hankkimaan. Onneksi metsästys tuotti tulosta, ja kaupungista löytyi yksi (1) Civicin takajarrusatula. Pistin sen vanhan tilalle, ja savumerkit katosivat.

Tsekkasin samalla vasemmankin jarrusatulan. Sieltä löytyi bonusylläri: jarrusatulan liukutappi oli jumissa. Niinpä purin senkin aikani kuluksi auki ja voitelin.

Honda Civic

Volvo S80:n ovimekanismin korjaus

Asiakas toi Volvonsa huoltoon. Yksi kuraläppä oli irronnut, mutta isompi ongelma oli ovessa. Pelkääjän ovi aukesi vain ulkoa, ja sisäkahva lonksui tyhjää.

Irrotin ovipahvin ja kurkkasin, mikä oli saanut kahvan niin masentuneeksi. Syy löytyi ilman röntgeniä: vaijerin lukituskynsi oli poikki.

Mekanismia ei tietenkään saanut mistään erillisenä osana, vaan jälleenmyyjältä olisi pitänyt tilata koko ovipahvi kaikkine tilpehööreineen. Hinta muikeat 520 euroa.

Kyse oli kuitenkin yhdestä pienestä muovikynnestä, joten puolen tonnia siitä oli aika tyyris hinta.

Niinpä ruuvasin ovipahvin runkoon pienen alumiinilistan, jolla sain tuettua kynnen ja lukittua vaijerin paikalleen. Yritin räppästä lopputuloksesta valokuvaakin, mutta siitä tuli sumeampi kuin kuvaajasta, joten siitä ei ole tässä vaiheessa iloa.

Olin jo pelotellut asiakasta puolen tonnin laskulla, joten hän oli hypätä kaulaani, kun selvisi satasella.

 

Toimiiko pyörähuollossa sähköinen laskutus?

Vihdoin ja viimein tuli kevät. Siispä pyörähuoltoja tilataan taas paljon.

Aion kokeilla, toimiiko pyörähuolloissa sähköinen laskutus. Haen siis asiakkaan pyörän tämän kotoa, korjaan sen, palautan asiakkaalle ja lähetän sähköisen laskun perässä. Saa nähdä, tulevatko laskut hoidettua vai hukkuvatko ne muun meilin sekaan.

Kokeiluni kestää tämän kesän, ja sen jälkeen päätän, jatkanko sähköisellä mallilla vai siirrynkö käteiskauppaan.